Instalirana prva fotonaponska solarna elektrana u stambenoj zajednici u Nišu

Realizaciju projekta „Fotonaponska solarna elektrana sa punjačima za električna vozila – stambeni kompleks MAGDON Niš“ je podržao UNDP Srbija kroz projekat „Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji/Just Green Transition and Decarbonisation in Serbia“ koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije.

Budžet projekta je iznosio USD 93.817,97, uz sredstva donatora u iznosu od USD 40.000,00. Projekat su realizovali Centar za Održivi Razvoj Energetike – CORE d.o.o. Niš i stambena zajednica Patrisa Lumumbe 49, 51, 53 Niš.

Rezidencijalni kompleks MAGDON je prilikom projektovanja i izgradnje postao sinonim za savremeno naselje sa akcentom na energetskoj efikasnosti. Korišćena je dobra izolacija, troslojna stakla, instalirana oprema za centralizovano hlađenje i pripremu sanitarne tople vode. Sve navedeno je predstavljalo dobru osnovu prilikom izbora naselja za instalaciju solarne elektrane sa punjačima za električna vozila. Upravnica stambene zajednice gospođa Vesna Rajski je prepoznala ideju i svojom proaktivnošću značajno doprinela da se navedeni projekat realizuje. Stambena zajednica ima 134 stana sa oko 400 stanara. Razumevanje značaja projekta i implementacije novih rešenja, kao i spremnost stanara da se odreknu dela komfora tokom izgradnje solarne elektrane, je umnogome olakšala rad stručnom timu na realizaciji projekta.

U okviru projekta je instalirano 149 fotonaponskih panela, ukupne snage od 74,5 kWp, kao i tri punjača za električna vozila sa 4 mesta za punjenje, pojedinačne snage 22 kW.

Značaj ovog projekta ogleda se u tome što, pilot projekat stambene zajednice sa solarnom elektranom i instaliranim punjačima za električna vozila, treba da posluži kao primer za druge stambene zajednice koje žele da koriste energiju iz obnovljivih izvora kroz instaliranje solarnih elektrana i punjača za električna vozila.

Bitno je pomenuti da je izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u proceduri usvajanja, predviđeno da svaka novoprojektovana zgrada ima instalirane punjače, tako da ovaj projekat potpuno prati promene koje će nastupiti u regulativi. U Srbiji je do sada bila registrovana samo jedna stambena zajednica sa solarnom elektranom, koja ima znatno manju snagu u odnosu na solarnu elektranu instaliranu u okviru projekta koji je izveo CORE.

Projektovana godišnja proizvodnja solarne elektrane bi trebalo da iznosi oko 73 MWh, što će skoro u potpunosti zadovoljiti potrebe za zajedničkom potrošnjom električne energije u okviru stambene zajednice. Procenjeno vreme povraćaja investicije je, zahvaljujući doniranim sredstvima, između 4 i 5 godina, što je izuzetno povoljno jer je minimalni vek sistema 20 godina. Navedena proizvodnja na mestu potrošnje će smanjiti termičke gubitke koji se javljaju prilikom prenosa električne energije za 11 MWh na godišnjem nivou. Pored finansijske koristi za stanare, najznačajniji direktan efekat projekta je godišnje smanjenje emisije GHG od 71,4 tCO 2 eq, što za minimalni vek solarne elektrane od 20 godina predstavlja smanjenje emisije GHG od 1.361,35 tCO 2 eq.

Tokom projekta je izvršena obuka dvojice polaznika za poslove održavanja i praćenja rada solarne elektrane. Zbog sve većeg broja solarnih elektrana čija se izgradnja planira, izuzetno je značajno da postoje obučeni radnici koji mogu da vrše preventivno održavanje elektrane. Preventivno održavanje i monitoring rada solarne elektrane se sastoji od praćenja rada elektrane, periodičnog vizuelnog pregleda panela (zaprljanost, fizička oštećenja), praćenja optimalnih parametara preko smart meter uređaja i dr.

Iako je to obaveza, vrlo je značajno da ukažemo na aspekt bezbednosti na radu i da napomenemo da su se tokom instalacije elektrane radnici pridržavali propisanih mera bezbednosti na radu, posebno za rad na visini i u specifičnim uslovima.

UNDP Srbija i mentori projekta iz organizacije ENECA su prepoznali značaj i uticaj koji će projekat ostvariti na širu društvenu zajednicu. CORE tim iskazuje zahvalnost za razumevanje i prihvatanje vizije održivog stanovanja, kao i posvećenosti ideji da se formira održivi model koji će biti primenjen i na druge stambene zajednice radi očuvanja životne sredine korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Dobavljač opreme za elektranu je renomirano privredno društvo ENVIDOME d.o.o. Niš, sa kojim je ostvarena odlična saradnja tokom projekta i koje je na sve uobičajene i specifične zahteve odgovaralo promptno.

Tim preduzeća Suntech Energy (ogranak PROFILKON d.o.o) Donje Neradovce, Vranje kao podizvođač i direktno odgovoran za instalaciju panela, pokazao je vrhunsku obučenost za rad u teškim i zahtevnim uslovima, te sve zadatke uspešno obavio.

Logistika dostavljanja panela na krov zgrade visine 25 metara je poverena preduzeću NAIS PREVOZ d.o.o. Niš, koje je izuzetno zahtevnu operaciju obavilo u najkraćem roku uz poštovanje svih mera bezbednosti.

Izrada metalnih konstrukcija je poverena stručnom timu preduzeća METALOPRERADA INŽINJERING RPC Ražanj, koje je svoj zadatak obavilo besprekorno.

Punjači za električna vozila su iz renomirane LEGRAND grupacije (ECOTAP 22kW i LEGRAND 2x22kW), instalirani uz stručnu podršku preduzeća e-Mobil SNC d.o.o. Beograd.

Projektovanje, izrada tehničke dokumentacije, obuka polaznika i stručni nadzor su povereni privrednom društvu UGE d.o.o. Niš koje timom vrhunskih inženjera i profesionalaca (Miodrag Tomić, Andrija Petrušić, Uroš Ilić…) prati i druge projekte koje CORE d.o.o. Niš realizuje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *