Fotonaponske elektrane

Fotonaponske elektrane i e-punjači za stambene zajednice

Punjač za električna vozila za stambene zgrade

Fotonaponske elektrane i e-punjači za stambene zajednice

Do usvajanja Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije nije postojala kategorija prozjumera (kupca-proizvodjača) već samo kategorija povlašćenog proizvodjača, koja je zahtevala ispunjavanje određenih uslova, ekonomski neisplativih za male proizvodjače. Druga opcija je bila da se proizvedena električna energija skladišti u posebnim akumulatorima koji imaju određeni kapacitet i relativno visoku cenu koštanja po kWh skladištene električne energije.

Usvajanjem Zakona o korišćenju OIE prednost je data malim prozjumerima omogućavajući da se jednom u godišnjem obračunskom periodu napravi presek proizvedene i preuzete električne energije – tzv. “netovanje”, pretvarajući elektroenergetski sistem u akumulator proizvedene električne energije ogromnog kapaciteta. Na taj način prozjumeri koji instaliraju fotonaponsku elektranu određene snage dobijaju poseban status i pozitivna odluka zakonodavca u odnosu na navedenu grupu prozjumera bi trebalo da bude izuzetno motivišuća.

Veliki broj stambenih zgrada za kolektivno stanovanje ima značajnu potrošnju električne energije, a istovremeno poseduje ravne krovove/krovne površine koje su neiskorišćene. Praksa pri izvođenju radova na postavljanju fotonaponske elektrane, će biti da se izvedu radovi i na rekonstrukciji, popravci krova, primarno zbog nosivosti konstrukcije, a i zato što se u velikom broju slučajeva prilikom obilnijih padavina javlja problem prodora kišnice u stanove koji se nalaze na poslednjoj etaži.  

Stanari stambenih zgrada koje imaju instalisanu fotonaponsku elektranu, imaće mogućnost punjenja baterija električnih vozila po vrlo niskoj ceni i vožnja u gradu će biti skoro besplatna.