Fotonaponske elektrane

Fotonaponske elektrane i e-punjači za individualna domaćinstva

Punjač za električna vozila za individualna domaćinstva

Fotonaponske elektrane i e-punjači za individualna domaćinstva

Do usvajanja Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije nije postojala kategorija prozjumera (kupca-proizvodjača) već samo kategorija povlašćenog proizvodjača, koja je zahtevala ispunjavanje određenih uslova, ekonomski neisplativih za male proizvodjače. Druga opcija je bila da se proizvedena električna energija skladišti u posebnim akumulatorima koji imaju odredjeni kapacitet i relativno visoku cenu koštanja po kWh skladištene električne energije.

Usvajanjem Zakona o korišćenju OIE prednost je data malim prozjumerima omogućavajući da se jednom u godišnjem obračunskom periodu napravi presek proizvedene i preuzete električne energije – “netovanje”, pretvarajući elektroenergetski sistem u akumulator proizvedene električne energije ogromnog kapaciteta. Na taj način obični proizvodjači koji instaliraju fotonaponsku elektranu manje snage  dobijaju poseban status i pozitivna odluka zakonodavca u odnosu na navedenu grupu prozjumera bi trebalo da bude izuzetno motivišuća.

Fotonaponska elektrana za individualna domacinstva

Većina individualnih domaćinstava ima sopstveni sistem grejanja koji je vrlo često usmeren na intenzivno korišćenje električne energije što rezultuje visokom potrošnjom po najnepovoljnijim tarifama i cenama. U takvim slučajevima je instaliranje fotonaponske elektrane izuzetno isplativo, sa kraćim rokovima povraćaja investicije u odnosu na stambene zgrade. Korišćenje geotermalne energije za grejanje i hlađenje uz akumulator toplote (eng. Buffer) koji omogućava efikasniji rad sistema grejanja/hlađenja i korišćenje energije iz fotonaponske elektrane u realnom vremenu,  najisplativiji je model za domaćinstva. Takođe, za individualna domaćinstva ne postoje ograničenja koja postoje kod stambenih zgrada, u smislu neophodnosti konsenzusa za donošenje odluka.

Udruživanje nekoliko domaćinstava koja se nalaze na istoj mikrolokaciji u Zajednicu obnovljivih izvora energije, omogućiće određena prava koja domaćinstva samostalno ne bi mogla da ostvare, a u skladu sa Zakonom o korišćenju OIE.

Potpuno novi segment predstavljaju korisnici u ruralnim sredinama, sa opcijom korišćenja solarnih elektrana u vidu podrške poljoprivrednoj proizvodnji. Efekat je obostrani, jer je poljoprivredna kultura zaštićena pre svega od sunčevog zračenja i grada. Propratni efekat je da apsorpcija toplote potpomaže dodatno hlađenje fotonaponskih panela, pa se njihova efikasnost uvećava i za dodatna 3%.

Punjač za električna vozila za individualna domacinstva

Za korisnike PHEV vozila koji stanuju u kućama vrlo često je dovoljno da pune vozilo na standardnoj utičnici, jer je nekoliko sati punjenja dovoljno za bateriju manjeg kapaciteta.

Za korišćenje potpuno električnih vozila neophodno je instalirati punjače veće snage i to u kombinaciji sa fotonaponskom elektranom daje pravi efekat vožnje na energiju iz obnovljivih izvora. Instaliranjem punjača na granici parcele i umrežavanjem u sistem punjača, postoji mogućnost da domaćinstvo ostvari prihode i od punjenja električnih vozila.