CORE organizuje dvodnevnu radionicu „Demokratizacija energetike u Srbiji“ na Zlatiboru

Šta su projekti građanske energije, i kako oni doprinose energetskoj tranziciji? Da li se energetika može “demokratizovati”?

O temi građanske energije, izazovima i podsticajima za energetsku tranziciju, energetskim zajednicama i drugim oblicima udruživanja u Srbiji biće reči tokom radionice koju organizuje Centar za održivi razvoj energetike (CORE), uz eskpertsku podršku Platforme za energetsku tranziciju (PET), 5. i 6. juna na Zlatiboru. Na radionici će učestvovati predstavnici lokalnih samouprava, organizacija koje se bave energetskom tranzicijom, kao i drugi stručnjaci iz različitih oblasti. 

CORE je jedan od partnera na projektu Danube Energy Communities Accelerator (DECA), koji se sprovodi kroz Interreg program za Dunavski region i podržan je od strane Evropske unije. Cilj projekta je podsticanje projekata građanske energije i energetskih zajednicama u Dunavskoj regiji. 

Tokom boravka na Zlatiboru planirano je i predstavljanje ekspertskog tima Platforme za energetsku tranziciju (PET), partnerske think-tank organizacije koju su članovi CORE-a osnovali krajem 2023. godine. Kroz stručne diskusije i ekspertsku razmenu mišljenja, radionica će omogućiti da se mapiraju glavne teme, oblasti i akteri u Srbiji potrebni za dalje unapređenje građanske energije. 

Program radionice uključuje predstavljanje DECA projekta, kao i vođenu diskusiju na temu procene potreba i identifikovanja barijera za primenu građanske energije u Srbiji kroz udruživanje u energetske zajednice.