Eksperti iz Srbije razgovarali o mogućnostima građanske energije

Na Zlatiboru je 5. i 6. juna održana radionica „Demokratizacija energetike u Srbiji“, koju je organizovao Centar za održivi razvoj energetike (CORE), uz ekspertsku podršku Platforme za energetsku tranziciju (PET). Ovaj događaj okupio je preko petnaest eksperata iz oblasti energetike i energetske tranzicije, koji su tokom dvodnevnog programa razgovarali o mogućnostima i preprekama za razvoj energetskih zajednica i drugih oblika udruživanja u Srbiji, kao i o njihovom potencijalu da doprinesu demokratizaciji energetike.

Dvodnevna radionica je organizovana u okviru projekta Danube Energy Communities Accelerator  (DECA) u kome CORE učestvuje kao jedan od partnera i koji se sprovodi u okviru Interreg programa za Dunavski region.

Pored prezentacije DECA projekta, program radionice uključivao je i sesije tokom kojih su razmatrani različiti aspekti energetske tranzicije i uloge građanske energije u njoj. Učesnici su, u skladu sa svojim iskustvom i ekspertizom, doprineli identifikaciji prepreka i osvetljavanju mogućnosti za razvoj građanske energije u regulatornom, institucionalnom, ekonomskom, tehničkom i društvenom smislu.

Razgovarali su i o postojećim institucijama i organizacijama značajnim za energetsku tranziciju i o njihovom potencijalu za veći doprinos širenju ideje energetskih zajednica i drugih oblika građanskog udruživanja sa ciljem demokratizacije energetike.

Učesnici su se saglasili da je za iskorišćavanje potencijala građanske energije u Srbiji potrebno istovremeno uložiti napore u različitim sferama. Pored unapređenja regulative koja se bavi građanskom energijom, potrebno je i raditi na jačanju kapaciteta aktera u ovoj oblasti, kao i na podizanju svesti građana o prednostima udruživanja u energetske zajednice i značaju korišćenja obnovljivih izvora energije, zaključak je sa radionice.

Radionica na Zlatiboru bila je odlična prilika za umrežavanje i razmenu iskustava eksperata koji se bave energetskom tranzicijom, ali je i doprinela tome da procena potreba energetske tranzicije za Srbiju, koju CORE sprovodi u okviru DECA projekta, bude sveobuhvatna i oslikava iskustva iz prakse.

Pored CORE-a i PET-a, na radionici su učestvovali i predstavnici lokalnih samouprava Kragujevca, Užica, Kule i Pirota, Regionalne razvojne agencije Zlatibor, energetske zadruge Sunčani krovovi Šapca, organizacija RES Fondacija i Centar za unapređenje životne sredine, kao i firme ENEPLUS.